Spirit. Изображение: НАСА
fallback

Специалистите, които контролират мисията на марсохода Spirit, не изключват вероятността той да не преживее зимата, се казва в прессъобщение на Jet Propulsion Laboratory (JPL) към НАСА, цитирано от Lenta.ru.

Апаратът не е във връзка със Земята и учените смятат, че акумулаторите му няма да успеят да съберат достатъчно енергия, за да може да „оживее“ той с настъпването на пролетта.

Марсоходът Spirit сега се намира в спящ режим – на мястото на Марс, където той се намира, от май до ноември 2010 г. е зима. През април марсоходът счупи колело и той затъна в пясъчен капан, затова специалистите не успяха да го разположат така, че върху слънчевите батерии да попада максимално излъчване.

Марсоходът не функционира активно през зимата, но използва слънчевата топлина за загряване на уредите си. Според учените сега „вътрешността“ на апарата е охладена до минус 55 градуса по Целзий. Досега температурата на уредите не е падала под минус 40 градуса, а сегашната зима е четвърта за Spirit.

За да проверят как марсоходът преживява зимните условия, специалистите опитаха да влязат във връзка с него – те подадоха на апарата команда да върне обратен сигнал. Тя беше изпратена на 23 юли, когато метеорологичните условия в района на Марс, където се намира Spirit, е била оптимална за „общуване“.

И до днес обаче Spirit не се е отзовал на повикването. За последен път учените са получили отговор от марсохода на 22 март, когато той беше въведен в спящ режим.

Oще по темата
 Марсоходите близнаци Spirit и Opportunity започнаха своята мисия на Марс през януари 2004 г. Първоначално се предвиждаше апаратите да работят на Червената планета 90 дни, но до неотдавна те продължаваха да събират научни данни, независимо от повредата в едното колело на Spirit.

На 20 май 2010 г. Opportunity постави рекорд по продължителност на пребиваване на повърхността на друга планета. Тогава апаратът отбеляза 6 години и 116 дни работа на Марс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 13 години

Ти виде ли ги тия огледала?? Като не си не вярвай толкова много на информация в медиите, за да си напълно сигурен в нещо трябва да го видиш сам с очите си..

36

ahmed

преди 13 години

циганитие са му гепили антената, щото е "цветен" метал

35

наса

преди 13 години

марсоходът се повреди и сега седим и чакаме да видим. Бъркаме си в носовете и ушите,ходим до тоалетна и до вкъщи за обяд. Утре ще решаваме судоко. Дано въобще не тръгне тоя *** марсоход, щото сега бичим игри на голямата плазма.

fallback