Изображение: hubblesite.org
fallback

Астрономи откриха с помощта на орбиталния телескоп „Хабъл“ планетна система, в която орбитите на планетите не лежат на една плоскост, както в Слънчевата система, а са под голям ъгъл една спрямо друга, което може значително да измени представите за еволюцията на планетните системи, се казва в съобщение на сайта на телескопа, цитирано от РИА Новости.

„Това откритие означава, че изучаването на екстрасоларните планетни системи може да се окаже по-трудно. Астрономите вече не могат да изхождат от предположението, че всички планети се въртят около звездата си в една плоскост“, казва един от авторите на откритието – Барбара Макартур от Тексаския университет в Остин.

Тя представи своето изследване на конференция на Американското космическо общество в Маями, а резултатите ще бъдат публикувани и в Astrophysical Journal.

Макартур и колегите й използвали данни от „Хабъл“, от големия телескоп Хоби-Ебърли и редица други инструменти, за да могат по пътя на компютърното моделиране да изяснят устройството на планетната система около звездата Ипсилон Андромеда, разположена на 44 светлинни години от Земята и много приличаща на нашето Слънце. През 1990 г. учените открили, че около тази звезда се въртят поне три планети с маса от 0,7 до десет пъти масата на Юпитер.

Групата под ръководството на Макартур с помощта на получените данни определила точната маса на две от планетите. Освен това учените с удивление открили, че орбитите на тези планети не лежат на една плоскост, а са наклонени една към друга под ъгъл 30 градуса.

Това е първият известен случай, когато орбитите на планети са разположени под такъв голям ъгъл помежду си. Учените открили също признаци за присъствието в системата на четвърта планета, която се намира значително по-далеч от звездата, отколкото първите три.

„Преди всичко системата Ипсилон Андромеда е преминала същия процес на формиране, както и нашата Слънчева система, макар че може да има различия на по-късните стадии“, отбелязва Макартур.

Учените предлагат няколко възможни обяснения на странностите на системата Ипсилон Андромеда. Едното е, че те могат да се дължат на сблъсък на двете планети, което рязко е изменило техните орбити.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 13 години

Остави песа намира. По интересно би било, ако извънземните се окажат ***, които *** всеки който постне в днес.бг (ох ох ох)

15

кучемраз

преди 13 години

убий шибаното куче!

14

Stalin

преди 13 години

Boiko Borisov e zamesen sus sigurnost

fallback