Мъглявината Орион. Снимка: ESA
fallback

Резултати от анализ на спектъра на мъглявината М42 в съзвездието Орион, разположено на 1300 светлинни години от Земята, показват, че тя съдържа множество химични съединения, необходими за възникването на живот, се казва в съобщение на сайта на Европейската космическа агенция (ESA).

Учени получили детайлен спектър на мъглявината с помощта на HIFI – инфрачервен спектрометър с висока резолюция, един от инструментите на европейския космически телескоп Herschel. Били намерени следи от много органични молекули – метилов спирт, серен диоксид, формалдехид, сероводород, въглероден оксид и др.

Астрономите отбелязват, че това са първи данни за химичния състав на регионите, където текат активни процеси по образуване на звезди и планети. Очаква се новите данни да позволят на учените да получат свидетелства за присъствието на други органични вещества в тази мъглявина.

Телескопът Herschel, който носи името на британския астроном Уилям Хершел, беше изведен в орбита на 14 май 2009 г. Той е най-големият и най-мощен инфрачервен телескоп, изпращан в Космоса. Диаметърът на огледалото му е 3,5 м, което му позволява да измерва дълговълновата (топлинна) радиация, която идва от най-студените и отдалечени обекти във Вселената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

petq

преди 13 години

4eta tuk za6toto imam za doma6na po biologiq i naistina na nqkoi komentarite sa mn tapiina4e nai mn me vpe4atli na ivan i na interesuva6ta se pravi ste ami i teksta e intereseni snimkata e qka

11

интересуваща се

преди 14 години

Браво, Иван -подкрепям те - като нямат мнение и впечатленеи по темата нека тези неща си ги пишат другаде. Даже част от нещата, които пише там според мен изобщо не съм им ясни, както и да е....Малко е странно написана статията или поне е от човек, който много не разбира. Тъй като всичко във вселена е газ, съединения и елементи - как така тези органични съединения ще се препоставка за живот. Може би авторът се е заблудил от словосъчетанието "Органични " съединения.

10

ivan

преди 14 години

Като нямате какво да кажете по статията, по-добре не пишете нищо. Защо трябва да поаквате всяка статия с *** и безсмислени коментари?! Поне в тази секция на сайта си спестете тъпите прояви на чувство за хумур, сарказъм и т.н. идиотщини!

fallback