Изображение: НАСА
fallback

Американски астрономи установиха, че пътешествията със скорост, близка до светлинната, ще бъдат разрушителни за космическите кораби.

Учените ще представят резултатите си на среща на Американското физическо дружество, а краткото им описание е публикувано в сп. New Scientist.

Основната опасност за обектите, движещи се със скорост, близка до светлинната, е междузвездният водород. Физиците пресметнали, че при движение със скорост близка до светлинната водородните частици ще бомбардират корабите с енергия около 7 тераелектронволта (която е сравнима с енергията на лъчите в Големия адронен колайдер).

Освен това, независимо от малката плътност на междузвездния газ (около 1 атом или йон на куб. см), бомбардировката ще е смъртоносна за екипажите. Алуминий с дебелина 10 см ще задържа не повече от 1% от радиацията, затова за секунда астронавтите ще получават доза радиация, надвишаваща смъртоносната 1700 пъти.

Със скорост, близка до светлинната, трябва да лети космически кораб, за да стигне до центъра на Млечния път, който се намира на 50 хил. светлинни години от Земята, за 10 години (става дума за време на кораба).

Според учените новите резултати показват също, че вероятността извънземни да посетят Земята е доста ниска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Ивайло

преди 14 години

И като допълнение, единствените частици(познати до момента), които имат характеристиката да се движат със скоростта на светлината, са фотоните(частиците носители на светлина). С увеличаване на скоростта се увеличава релативистичната маса на тялото, като при v -> c масата клони към безкрайност. Инерцията при такава маса с такава скорост е огромна. Не знам, с какво ще го спират този кораб, но не смятам, че ще е с парашут и/или задкрилки.

80

Ивайло

преди 14 години

Споровете ви са абсолютно безсмислени. Поне четете това, което цитирате. Теорията се базира на това, че скоростта и разстоянието са относителни спрямо координатната система. От там идва и вашият парадокс. Светлинна година е стойност отмерваща разстояние, която е мерена спрямо определена координатна система. Следователно ще е относителна единица, зависеща от координатната система. От където идват и безсмислените полемики.

79

Анонимен

преди 14 години

Фактите говорят. Човека долу ти го каза, не се чуди, че ти цъкат минуси.

fallback