Снимка: eso.org

Има всички шансове живот да съществува не само на Земята, но и другаде, макар че е трудно да се каже под каква форма.

В това са категорични голяма част от участниците в конференция на Британското кралско научно дружество в Лондон, съобщи АФП.

"Няма научни доказателства, че живот съществува другаде, но вероятността да има извънземен живот е голяма", увери астробиологът Барух Блумбърг от Fox Chance Cancer Center във Филаделфия.

"Убеден съм, че сегашното поколение ще има прекрасната възможност да присъства приживе на откриването на извънземен живот", допълни астрономът Мартин Доминик от Университета Сейнт Андрюс в Шотландия.

Първите "тухли" на живота вероятно са се разпространили в други планетарни системи в Млечния път и в други галактики, каза на свой ред астрохимичката Паскал Еренфрьонд от Университета "Джордж Вашингтон", която твърди, че животът е тръгнал от микроскопични космически бактерии.

Подтикнат от думите на Еренфрьонд, колегата й Пол Дейвис от Университета в Аризона заяви:

"Извънземните може би са под носа ни, а защо не и в него".

По думите му е възможно бактерии да бъдат открити под повърхността на Марс, на юпитеровата луна Европа и на сатурновата луна Енцелад.

Британското кралско научно дружество е взело насериозно тези теми, като им е посветило двудневна конференция, която обаче няма претенциите да даде окончателен отговор дали съществува извънземен живот или не, допълва АФП.

Председателят на Британското кралско научно дружество лорд Рийс е на мнение, че засега тези въпроси нямат отговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase