Изображение: НАСА

Орбиталният телескоп „Кеплер“, предназначен за търсене на подобни на Земята планети зад пределите на Слънчевата система, събра своята първа „реколта“. Той намери пет неизвестни по-рано екзопланети (планети, които се намират извън Слънчевата система, т.е. в орбита около друга звезда), съобщава НАСА.

Откриването на новите планети, получили обозначения Kepler 4b, 5b, 6b, 7b и 8b, било обявено в понеделник на брифинг на Американската астрономическа общност във Вашингтон.

Откритите от „Кеплер“ екзопланети се отнасят към т.нар. горещи юпитери – газови гиганти, които приличат на Юпитер и Уран, но за разлика от тях се въртят много близко до своята звезда.

Най-малката планета от петте открити е с размера на Нептун, а другите са по-големи от Юпитер. И петте планети се въртят на много ниски орбити и извършват един оборот около звездите си за три до пет дни. Температурата на повърхността им надвишава температурата на течна лава. С други думи, нито една от планетите не се отнася към планетите от земен тип.

При представянето на резултатите от работата на телескопа представител на НАСА съобщил и за откриването на неизвестен обект, който се върти около звезда, но не се явява нито планета, нито бяло джудже. Този обект е по-горещ от самата звезда и по размер е по-голям от бяло джудже.

Пуснатата през март 2009 г. сонда „Кеплер“ носи името на великия астроном Йохан Кеплер и е предназначена за търсене на планети по транзитния метод. Тя фиксира колебанията в яркостта на звезда при преминаване на планета пред нейния диск. Както се очаква, в течение на три и половина години телескопът ще може да изучи повече от 100 000 звезди и техните системи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase