Снимка: БГНЕС

Темата за извънземния живот е толкова обширна и противоречива, колкото е и произходът на човека (с извинение към Дарвин и църквата).

Холивуд почти ежедневно ни залива с различни сюжети за конспирации, мистерии, контакти, инвазии, свързани с живите организми отвъд Земята. Научни трудове, книги, анализи по темата – също.

Вече повече от половин век светът е в готовност за връзка с извънземните чрез различни програми.

Една от тях – SETI (в приблизителен превод „Търсене на извънземен интелигентен живот”) стартира през 1960 година и оттогава чака сигнал от пришълците. Такъв обаче няма.

И затова редица учени решиха, че е дошло времето Мохамед да отиде при планината.

Американската космическа агенция НАСА стартира амбициозен проект за изследване на предполагаеми 100 милиарда сходни със Земята планети, и то само в нашата галактика (Млечния път).

Под сходни се разбира тези, на които има или със сигурност е имало вода и са в орбита на достатъчно голямо разстояние от своите „слънца”.

Доказателства за наличие на вода бяха намерени дори в нашия заден двор – на Марс. Детайлно наблюдение на луните на Сатурн и Юпитер също показа водни „следи”.

Още по темата

Въпросът как да разберем какво е положението на споменатите вече 100 милиарда „приличащи” на Земята светове дали там има кислород и условия за живот, независимо на какво еволюционно ниво, получи отговор с мисията Кеплер.

Космическият телескоп на стойност 600 млн. долара  вече сканира района около 100 000 звезди от Млечния път. Използвайки прецизна фотометрична техника, Кеплер ще може с абсолютна точност да покаже кои са възможните обитаеми планети.

„До 2013 година ще имаме списък от хиляди такива планети”, категоричен е един от хората, посветили живота си на създаването на Кеплер – Бил Боруцки.

Ученият сравнява настоящата мисия с тази на Колумб до американския континент.

„Вече няма да предполагаме. Ще знаем със сигурност, че има и други светове с условия за живот”, уверен е Боруцки, който работи по проекта Кеплер над две десетилетия, преди ръководството на НАСА най-накрая да отпусне бюджет за реализацията му.    

Според Боруцки обаче този телескоп е само началото. С нужните усилия и пари може да се изгради космическа сонда, която да се добере до избраните планети и да ни покаже снимки оттам. Да прихване местните радио и телевизия например.

Разбира се, за да се стигне дотам, ще мине известно време. Точно колко, никой не се наема да прогнозира.

„След Кеплер вече много, много трудно може да се каже, че възможността за съществуването на други цивилизации е невероятна”, споделя Боруцки.

Така сега остава само да изчакаме... Ние ли ще ги намерим, или те нас?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase