Разработката на спасителната операция в лабораторни условия. Снимка: НАСА
fallback

Американската космическа агенция обяви, че операцията по освобождаването на марсохода Spirit от пясъчния плен започва на 16 ноември 2009 г.

Тогава апаратът ще започне да получава първите команди от Земята. При това в ръководството на НАСА смятат, че „вероятността от неуспех на спасителната операция е доста висока“.

Spirit затъна в пясъка на 23 април т.г. в район на Марс, наречен от инженерите на НАСА „Троя“. Досега специалистите на Земята се занимаваха с разработката на операцията по спасяването на космическия апарат.

За целта две точни копия на Spirit били пуснати в лабораторни условия в специални контейнери с пясък, който имитира марсианска пръст.

Резултатът от дългите усилия е серия от маневри, които се предполага, че ще помогнат на апарата да излезе от пясъчния капан. Специалистите на НАСА са на мнение, че мероприятието по спасяването ще продължи до началото на 2010 г.

Spirit и неговият двойник Opportunity са спуснати на Марс през 2004 г. Първоначално мисията била предвидена за 90 дни, но продължава повече от 2000 марсиански денонощия. Сега Opportunity продължава да се движи успешно по Червената планета. Неотдавна дори успя да намери няколко метеорита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

lqlq

преди 14 години

oh mamo ... kato gledam kak e zatanal i snima4niq ekip v laboratoriqta ne gi vijdam skoro da se izmuknat ot situaciqta ... pone ne i do obednata po4ivka a vsi4ko drugi vervaite !!

23

LARGE

преди 14 години

Samo deto MARSOHODA e na MARS a ne na lunata!

22

26 г

преди 14 години

Скоро гледах филм HD за марсоходите! Не знаех, че още са "Живи". Браво! :)

fallback