Снимка: Булфото
fallback

Британските учени са разработили уникален тест, с помощта на който родителите ще могат да сканират ембрионите на бъдещите си деца, съобщи The times.

Тестът ще помогне да се открият евентуални генетични заболявания.

Предвижда се новият метод  да се появи през следващата година. Цената му ще бъде около 1500 лири стерлинги.

С досега известните методи могат да се уловят едва 2% от генетичните заболявания.

Тестът ще се прилага при случаите на изкуственото оплождане -  два дни след самото оплождане и ден преди имплантацията ще се прави съответното сканиране.

Жени, които имат проблем със забременяването, ще могат да изберат най-здравия ембрион.

Възниква опасност обаче чрез тази избирателност да се стигне до създаването на "деца-конструктори", ако възможностите на тестирането бъдат разширени в бъдеще.

По думите на създателите с помощта на новия вид тестиране ще може да се разбере дори какъв цвят ще бъдат очите на детето, колко ще бъде високо и т.н. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Някой

преди 15 години

Баба ти води до проблеми след себе си. Пример за това си ти с твоя коментар.

20

Петя

преди 15 години

Според мен всяка чужда намеса води проблеми след себе си. А който иска да си избира дете, нека си вземе домашен любимец от някой магазин за животни, със сигурност ще е ваксиниран против всичко.

19

Някой

преди 15 години

Подобни изследвания се правят вече и в България. Нарича се предимплантационна генетична диагностика и не е нещо уникално, но е сравнително ново и не е разпространено масово по цял свят. Разбира се в България изследванията сигурно са по-малко, за 1500 лири сигурно правят много подробни изследвания.Общо взето се правят изследвания на най-опасните генетични дефекти като синдром на Даун и т.н. Което при изкуствено оплождане в лаборатория е полезно да се направи. Има и пренатални генетични тестове, които също не са новост. Но не се прави масово, а само за рискови групи, например бременни в напреднала възраст. Но ако тогава има генетичен проблем вече говорим за аборт.

fallback