Създаването на изкуствен хромозом може да помогне за създаването на изкуствен живот. Снимка: CB
fallback
Американският биолог Крейг Вентър успя да синтезира при лабораторни условия хромозом – първа стъпка към създаването на изкуствен живот, съобщава в. „Гардиън”. Очаква се ученият да обяви официално откритието си в понеделник на Общо събрание на своя институт в Сан Диего, Калифорния, пише вестникът.

„Това е важна философска стъпка в историята на видовете, казва в интервю за „Гардиан” биологът, който е един от пионерите в изучаването на човешкия геном.

На път сме да преминем от разчитането на генетичния код към способността да го изписваме. Това ни дава хипотетичната възможност да правим неща, които не сме си и помисляли преди”, добавя Вентър.

Хромозомът, който той и екипът му от двайсетина научна работници, са успели да създадат при лабораторни условия, копира основни части на ДНК на бактерията Mycoplasma genitalium и е наречен от създателите си Mycoplasma laboratorium.

В последния етап от експеримента, той ще бъде пренесен в жива клетка и ще трябва да поеме контрола върху нея, превръщайки се на практика в нова форма на живот, отбелязва „Гардиан”.

Вестникът цитира мнението на Пат Муни, директор на канадската биотехническа лаборатория ETC, според когото Вентър е на път да създаде „рамка, в която ще може да се гради практически всичко”.

Това може да е от полза за човечеството със създаването на нови медикаменти, например, или огромна заплаха със създаването на биологични оръжия, отбелязва канадският учен.

Според него този нов научен пробив е огромно предизвикателство, изпълнено с рискове за човешкото общество и за правителствата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

25iq hromozom

преди 16 години

niamam tarpenie da izlezat nalice tehnologiite:))

13

anorch

преди 16 години

abe bratq gledali li ste doom ako tfa e 24-ti hromozom 6e praim horata na monstari muhahaha

12

преди 16 години

Защо мислите само за оръжия, може да създадат по една половинка на тези които си нямат :П и тук има доста пари!

fallback