Учени от германския университет в Кобленц успяха по опитен път да надминат скоростта на светлината и да потвърдят съществуването на области с „нулево време”, предаде ИТАР-ТАСС.

По време на опитите те регистрирали движение на фотон, чиято скорост надминавала скоростта на светлината. Съобщението първо направи британското научно списание „Ню Сайънтист”.

По този начин, според изданието, под съмнение се поставят основите на теорията на относителността на Алберт Айнщайн, която дава съвременното физическо описание на нашия свят. Теорията гласи, че скоростта на светлината е абсолютна и не може да бъде надмината.

Професорите Гюнтер Нимц и Алфонс Сталхофен обаче успели по опитен път да получат и проучат известния в съвременната физика „ефект на тунела”. Според съществуващата теория в такива тунели съществува „нулево време”.

Откритието бе направено при опити за преминаване на светлина между две огледални призми, разположени на метър една от друга. При това фотонът, пресичащ създадения тунел, достигал крайната точка заедно със светлината, отразена от една от стените на призмата, макар да преминавал значително по-голямо разстояние.

Професор Сталхофен заяви, че опитите вече са повторени и в останалите водещи световни лаборатории, като учените са получили аналогични резултати.

„Сблъскахме се с парадоксално физично явление, при което можем да се окажем в крайната точка на пътуването без изобщо да започваме да се движим”, отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase