„Главната цел на проекта ITC Broadband платформа за България е страната да се превърне в лидер в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) в Източна Европа. За съжаление, в момента страната изостава по някои основни показатели, сред които индексът World e-readiness (електронна готовност), като заема 48-мо място в класацията, и индексът Networked readiness (мрежова готовност), където е на 72-ра позиция“, каза Йозеф Винацер, главен изпълнителен директор на Мобилтел по време на дискусия за въвеждането на широколентов интернет у нас.

Проникването на високоскоростен, или т.нар. широколентов (broadband),интернет в страната показва значителен ръст, но засега остава на ниско ниво, коментира Винацер.

В края на 2005 г. общо 6% от българските домакинства са имали достъп до високоскоростен интернет, а към момента проникването е вече 12%, сочи подробен анализ на условията в страната, изготвен от Arthur D. Little, международен консултант в сектора на информационните и комуникационните технологии (ИКТ).

Според представените днес препоръки на участниците в инициативата този процент трябва да нарасне до 35% до края на 2008 г., а до 2010 г. трябва да достигне 50%.

Вижте още


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase