Към края на ноември броят на мобилните телефони в Китай надхвърля 329 млн., а абонатите на фиксирани телефонни линии са 313 млн., показват данните на Министерство на информационните технологии в страната.

“Догодина в Китай над 402 млн. души ще имат мобилен телефон”, заявява, от своя страна, заместник-директорът на Китайската академия за телекомуникации, цитиран от агенция АФП.

Броят на мобилните телефони в страната е нараснал до ноември тази година с над 60 млн. спрямо края на миналата година, а абонатите на фиксирани телефонни линии са се увеличили с над 50 млн.

От Министерство на информационните технологии уточняват, че на всеки 100 китайци се падат средно по 24,8 мобилни телефона и по 24,5 стационарни телефона.

Китайският пазар за оборудване за мобилна телефония се е увеличил от 10 млрд. юана (1,2 млрд. долара) през 1998 г. до 280 млрд. юана (33,7 млрд. долара) за миналата година. За същия период от време производителите на мобилни телефони в страната от 8 са станали 37.

В момента Китай произвежда по около 250 млн. мобилни телефона на година, от които 100 млн. са за износ. Само 2,7% от изнесените количества са на местни компании, останалите са произведени от джойнтвенчъри на гиганти като Nokia и Motorola.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase