Снимка: Bulgaria ON AIR

19 творци "се срещнаха" със сянката си в емблематичните #НощниПерсонажи на европейската Нощ на театрите. За поредна година проектът е подкрепен от популярни творци на театралното и балетно изкуство, който се превърна в една от най-очакваните и вдъхновяващи културни инициативи.

"Всяка години в Нощ на театрите провокираме публиката и нашите актьори посланици. Сянката е нещо, което за нас дава различни смисли", обясни организаторът на Нощта на театрите Катерина Миланова в студиото на "България сутрин".

Сянката олицетворява реалния театър. Това провокира и създаването на филм, който ще бъде излъчван на екраните в метрото в София и в онлайн пространството.

"Някой беше казал "какво е театърът - светлина и сенки". Опитваме да представим нещо различно, нещо което е същността на театъра. Във филма "Изправени пред сянката" разговаряхме със сенките на актьорите", каза Миланова пред Bulgaria ON AIR.

Актьорът Мартин Димитров се включва за втора поредна година.

"Покрай тазгодишната провокация се разрових за сянката да прочета нещо и да се замисля. Доста често на сцената се облягам на сянката си и разчитам на нея - на невидимата част от моята душевност, на която в живота не давам гласност. Използвам нейния ресурс, за да покажа нещо интимно. Не смятам, че сянката е нещо тъмно или страшно, ако има такова нещо - не е само то", каза Мартин Димитров.

В Нощ на театрите ще се проведе на 16 ноември и до момента са се включили 10 града.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase