Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Пилотната инициатива “Изиграй ми приказка” провокира любопитството на глухите деца към художествената литература. Проектът предава силата на театъра чрез жестовия език.

"Идеята се роди от това, че всъщност децата с увреден слух изпитват трудност да възприемат учебния материал, който основно е свързан с произведения на поетичен език и ние решихме, че за тях най-добрият начин ще е да им го разкажем чрез техния жестов език", каза координаторът на проекта Илияна Хубенова в ефира на "България сутрин".

“Изиграй ми приказка” иска да насърчи активното участи на децата в нормалния обществен живот. Затова е избрано и това заглавие - приказката се играе, не се разказва.

“Не е само с помощта на ръцете и жестовете, тъй като ние говорим в същото време. Хората с увреден слух могат да разчитат и устните. Беше предизвикателство със сигурност", коментира актьорът Тони Николов пред Bulgaria ON AIR.

В инициативата се разиграват театрални миниатюри със заглавията на "Косачи" от Елин Пелин, "Златното момиче", "Котаракът в чизми" от Шарл Перо и "Автобиография" от Бранислав Нушич.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback