Снимка: БГНЕС

От Народния театър "Иван Вазов" излязоха с официална позиция по повод решение на популярния актьор Камен Донев да напусне театралната институция.

По-рано днес Донев обяви, че напуска представлението "Животът е прекрасен", което се играе на сцената на Народния театър "Иван Вазов".

Още по темата
Решението му е заради "крайна нетърпимост към ситуацията в Народния театър и безобразното, арогантно поведение на директора на театъра".

"Намираме за манипулативно и непрофесионално поведението на актьора Камен Донев, който за пореден път използва сцената на театъра, за да насажда напрежение, което дестабилизира работата на институцията и уронва престижа на Първата сцена на България като създава „новини“, захранващи скандал, целящ да анулира смисъла и качеството на художествените процеси", се чете в позицията на Народния театър.

"За участие в спектаклите от репертоара на НТ "Иван Вазов" с актьорите, които не са на трудов договор с театъра, се сключват договори, с които се уреждат взаимоотношенията на страните, включително и възнаграждението на актьорите.

При възстановяването на спектакъла "Животът е прекрасен" такъв договор е сключен и с Камен Донев, който не е щатен актьор на театъра, като във връзка с поставени от негова страна условия, възнаграждението му за изпълнението на ролята на Семьон Подсекалников е увеличено трикратно спрямо предходния договор на актьора с театъра за същата роля.

Договорът е сключен на 20.12.2022 г. и е в сила до изиграването на десет представления. До момента в изпълнение на този договор са реализирани девет постановки с негово участие, а последният му ангажимент е програмиран за 28 септември.

В тази връзка екипът на Народния театър намира за спекулативни изказванията, направени от актьора за напускане на спектакъла, междувременно изразявайки желание за поредно предоговаряне на финансовите условия на изтичащия вече договор“, се чете в позицията на Народния театър.