Режисьорът Петър Пашов. Снимка: Ателие 313

За девети път „Ателие 313“ събира всички изкуства на своята сцена. Идеята е на режисьора Петър Пашов-младши. Събитието се случва за първи път през януари 2009 г. От тогава до днес са се провели осем такива срещи през различен период от време. На 29 ноември главният организатор ни разказа какво предстои.

Осмата творческа среща бе озаглавена „Революция“. А тази?

Решихме да е без надслов. От дистанцията на времето оцених, че темата по-скоро ограничава събитието, отколкото да го насочва. Все пак същината на срещата е контакта между творците, а всеки артист си има своя тема. Затова вдъхновението, което е поставено като крайна цел на срещата предполага пределна свобода на творческото мислене.

Ето, че революцията се случва днес по улиците.

Наистина, предишната среща „Революция“-та се проведе на втория ден от юнските протести. Стана ми хубаво, че случайно или не, сме уловили този процес в обществото.

Кръстихте събитието „Революция“, а вярвате ли, че изкуството трябва да е социално?

Нямам еднозначен отговор. Присъствал съм на сполучливи опити в сферата на социалното изкуство – изключително радикални, смели и вдъхновяващи опити. От друга страна ме занимава естетиизирането на изкуството – отделянето на театъра от злободневното. У нас се усеща непрекъснато бягане от полюс в полюс. Макар и да сме отделени от соца поколението, като ехо сме подвластни на този процес, на насилствено социализирането на изкуството.

На него му е вменявано твърде много функции. Обременявали са го да възпитава, социализира, лекува. И последното, на което са обръщали внимание е театърът да бъде театър. Макар и сега да няма подобни задължаващи догми, този модел е останал в главите ни. Това ме дистанцира от подобен процес и същевременно не мога да избягам от социалното, защото като творец съм ангажиран към случващото се.

Каква ще е програмата в деветата творческа среща?

Ще има мащабна визия. Пространството ще е изцяло от стъкло и светлина – всякакви буркани, чаши и вази ще бъдат разположени в различни композиции – в дълбочина, височина из целия салон, както и извън театъра. В съчетание с жива и изкуствена светлина ще образуват деликатна визия.

Какво може да се крие зад стъклото?

Зад стъклото може да се крие деликатна светлина, която да придава усещане за чупливост и крехкост на случващото се. Всичко на срещите се случва на магия, без предвидено да е полагано като цел. Това, което сме мислили за тази творческа среща е да върнем именно тази спонтанност. Ще се върнем от там, откъдето почнахме. Събитието ни връща към мотива, заради който започна всичко.

Още по темата

А той е...

Среща между артисти, които представят себе си пред колегите си. Това не значи, че срещата е затворена само за професионалисти. По-скоро всеки, който присъства на срещата може да се превърне в артист. Това може да е осмислено на много нива. Ще бъде премахнато разделението между салона и сцената, което по някакъв начин е пречило на тази спонтанност.

Искаме да има равнопоставеност между зрител и изпълнител. Ще има и едновременно случващи се неща. В оформлението всеки салон ще е сцена и всички ще са артисти. Щом си на срещата, си и артист и може да се изявиш като такъв. Ще има достатъчно модули, в които всеки да може да импровизира, да твори, независимо дали е наблюдаван от някого или не.

И на 29-ти ноември ни очаква...

Както винаги – театър, музика, цирк и филми. Студенти от НАТФИЗ ще представят новия си спектакъл, Патърков ще представи новия си филм и тук ще му е премиерата. Група „Бакенбард“ е уговорена да участва. Ще има поезия и стихове – Бела Бенова ще представи новата си книга „ "По пътя на пулсиращата светлина“. Програмата е още в движение, но е ясно, че купонът ще започне от 19.00 часа и ще продължи до сутринта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase