Снимка: Ателие 313

Общ преглед
Цирково, театрално, музикално, изобразително, кино изкуство и литературно четене се събират на една сцена в „Ателие 313“ вече за осми път. Всичко започва от вдъхновението на група млади хора, които искат да усетят начина на изразяване чрез различните изкуства. От неформален купон събитието се превръща в любопитна среща, където всеки може да се превърне от зрител в участник и обратното.

Началото е поставено през януари 2009 г., като до този момент са се провели през различен период от време общо седем такива срещи. На 15 юни чакаме осмото „издание“. „Форматът е в движение и още се променя. Вече гледаме по различен начин на събитието“, обяснява единият от главните организатори - режисьорът Петър Пашов-младши, част от трупата на „Ателие 313“.

Всяка среща е обвързана с определена тема. Този път е „Революция“. Със заглавието артистите бягат от злободневното, от политическия привкус, от протестите за сметки за ток. Идеята е да се отключат асоциации като революцията, която всеки среща в живота си в личен план, като революция на съзнанието, на начина на мислене, на статуквото или защо пък не и в изкуството. „Революцията може да е отправена и към остарелите похвати в театъра, които болезнено чакаме да променим.“ - отбелязва още Петър Пашов-младши. - Ако щеш, за модела на финансиране на отделни видове изкуства.“

Най-важното според него е промяната да се случи сега, защото революцията никого не чака, но всеки я очаква. Неслучайно идеята привлича именно младите хора, които просто трябва да уцелят своя момент, в който да казват нещата така, както ги виждат.

Освен изложби, театър, четене на откъси, музика и цирково изкуство, другата не по-малко силна страна на срещата са дискусиите, свързани с определената тема“. „Имали сме досега доста силни участия от неправителствени организации като „За да остане природа в България“, която движи всички кампании за защита на Рила, Пирин, включително и протестите на Орлов мост миналата година.- разказва Петър – Така срещата придобива и социален характер.

В началото случващото се е било за прекалено малък кръг от приятели и колеги, но от само себе си се разраства. Придобива популярност из средите. Неговият формат все повече се разширява и става по-амбициозен като начинание, което кара трупата на „Ателие 313“ да потърси и някакво допълнително финансиране. Така разбираме, че досега всичко е било изключително и само на доброволни начала от страна на организаторите и на участниците. Водила ги е единствено идеята да се случва нещата. Всъщност и хората от различните сфери на изкуството също са се навивали да участват безплатно.

Естествено, не всички са готови на това. „Някои си казват откровено, че не биха направили нищо, ако не им се заплати трудът, което е разбираемо, отбелязва Петър Пашов - Ние разчитаме най-вече на млади творци и хора от нашето поколение, които имат подобни алтернативни посоки на търсения и на развитие. Не може да се оплачем, че има бойкот или хора, които категорично и масово не приемат идеята. По-скоро е обратното.

Въпреки че програмата непрекъснато се обновява, вече се знае, че сред събитията ще има четири изложби – фотографска, сценографска, живопис и графика. Също така верни приятели на събитието са и студентите по актьорство за куклен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. В програмата могат да се видят и събития, подготвени от цирк Кумбо. На китара ще свири Надя Митева, която е завършила музикалното училище. Към музикалната програма ще се включи и група "Бакенбард". Сред участниците е и Бела Бенова, която освен фотографската си изложба, ще представи и част от своите стихове. В срещата има и много хора, които са едновременно творци, но професионално се развиват и в съвсем различни сфери. Такава е Елица Стоянова, която освен че е автор на книгата „Аегония“, е и компютърен специалист. Тя ще представи романа си заедно с Николай Николов. Свои изложби ще представят Петя Константинова и Веселин Стоянов. Ще видим и инсталацията на Мартин Пенев. Включен е и сценографски пърформанс на Огняна Серафимова и Мира Петрова.

„Един от най-готините моменти е да се улови някакъв интерактивен модул, който да кара хората не просто да гледат и наблюдават, а сами да се включват в отделните модули. - обяснява още Петър Пашов-младши. На срещата изначално е даден свободен дух всеки да се включи, където и когато пожелае. Подобно събитие заприличва на мини фестивал, но предимството му е в неформалната обстановка, в непринудеността на случващото се.

Поканата е отправена към всеки, които иска да изпробва собствената си спонтанност или просто да се докосне едновременно до различните изкуства. Мястото е „Ателие 313“, денят – 15 юни, а вратите се отварят в 17.30 часа.

Проектът е финансиран от Столична Програма "Култура" на Столична Община за 2013 г. и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен район за Европейска столица на културата-2019г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар