Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

При разкопки на Перперикон откриха тайнствен гроб с изпълнени ритуали против вампирясване на Перперикон. Находката се появява сред почти 250 разкрити гробници край Голямата базилика в Южния квартал.

"Това далеч не е първият гроб с обичаи против вампирясване. Още 2013 г. нашумя прочутият вампир от Созопол. Оказа се, че Перперикон има негов близнак от 13-14 век със забит палешник (връх на рало) в гърдите", заяви археологът проф. Николай Овчаров пред "България сутрин".

Височината е 1,10 метра, тялото е с голяма глава, което подсказва на учените, че вероятно тялото е на човек с аномалия - хипофизно джудже.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Овчаров сподели, че става дума за хора, починали не по реда си, не са знаели от какво умират - от рани, насилствена смърт. Сред тях са били и хора, които според съвременниците им са били неспособни да живеят - много възрастните хора или такива, които са имали отклонения, какъвто вероятно е този случай.

Необичайна находка върху скелета
Типични при откритите скелети на вампири са следи от затрупване, запалване, връзване на крайници. При този на Перперикон обаче има нещо различно.

"За пръв път излиза такъв с кръст в него, той е свален от църквата и е сложен, за да пази хората от евентуалното вампирясване на този човек", разясни проф. Николай Овчаров.

Заедно с кръста има и железен предмет за прекъсване на връзката с живота.

Археологическият сезон тази година е малко по-различен и заради метеорологичните условия. Надеждите са за хубаво време до 15 ноември, за да бъдат завършени планираните разкопки.

"Ще разкрием свещеното пространство от римския период - какъв е бил Перперикон в неговия блясък през 3-4 век", загатна археологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 1 час

Перперек. Ни'къв кон няма в това древно име.

10

до 9

преди 2 часа

Не се хаби, никой нормален не харесва убийци.

9

Анонимен

преди 3 часа

Руснаците правят икономически форуми, за развиване на технологиите постоянно на които се стичат десетки държави. Развиват всичко, въпреки че са под санкции и в война и вижте на кое място са били 2022-ра и къде са сега. Според данни на Световната банка. А ние, гордата членка на Ес се гордеем с някакви езически ритуали по вампирясване, открити по нашите Земи. Ми кат няма с какво друго ще плюем злоба и жлъч срещу държави, които се развиват и стават водещи.

fallback