Снимка БГНЕС, архив
fallback

Помощник-фармацевти от Северозападна България са готови да протестират, ако не бъде променен Законът за лекарствата и хуманната медицина, за да могат да работят пълноценно.

Към момента те нямат право да продават медикаменти без надзора на магистър-фармацевт.

Според помощник-фармацевтите законът за лекарствата и хуманната медицина им налага ограничения и така те не могат да упражняват пълният обем на своите знания и умения. Емилия Желязкова, председател на Районната колегия в Плевен, където членуват 200 помощник-фармацевти, заяви "Помощник-фармацевтите законно нямат право да продават нищо", съобщава БНР.

Законът за лекарствата и хуманната медицина за последно е реформиран през 2013-та година.

"Настояваме за промяна на член 220, алинея 3" - каза Теменужка Цветкова, председател на Регионалната колегия в Монтана. "Ние можем да отпускаме под контрола на магистър-фармацевта препарати, които всъщност са лекарствени средства, които се отпускат без лекарско предписание, а пък за лекарствени продукти по лекарско предприсание въобще не може да става въпрос".

Заради нормативни пропуски се затварят аптеки в малките населени места, допълни Емилия Желязкова: "Таксиметрови шофьори им носят лекарствата и им ги предават. Лекарите обслужват скъпоструващи лекарства, а ние нямаме право на това. Абсолютно безсмислено".

Помощник-фармацевтите са в стачна готовност.

"Ние искаме да бъдем чути от депутатите, които ще влязат в 51-вия парламент, каза още Теменужда Цветкова:

"Знаем, че излизането на 4000 помощник-фармацевта би затруднило процеса на работа в аптеките, но най-вече би затруднило навременното и бързо снабдяване на пациенните с лекарствени продукти. Затова засега изчакваме с ефективни протестни действия".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 2 часа

не са налапаха тия от фармамафията - малко ли опънаха от народа по времто на ковид и *** гадни - все им е малко като на зърнарите - 18 майбаха и чакат помощи за 19-ти

5

Анонимен

преди 2 часа

Така както е тръгнало и медицинските сестри да излязат на протест , че искат да изписват рецепти.

4

Възмутен

преди 2 часа

Правилно искат да се отмени този забранителен закон. Отдавна фармацията не е тази когато забъркваха лекарства в аптеките. Сега и магистри и пом. фармацевти са продавачи, четящи латински. През последните години се забелязва млади мъже, които могат с мъжка професия да си изкарват прехраната са застанали на аптечните гишета. Защо ли, защото кярът е голям! Знае се, че от наркотици и лекарства се печели най много!

fallback