Снимка БГНЕС, архив

Пътници стягат бунтове заради намерения на БДЖ да закрива влакове.

Това се случва дни след като от единственият у нас пътнически жп превозвач публикуваха за обществено обсъждане проектографика на влаковете за 2025 г. В него разписанията по повечето линии остават без промяна, учестява се движението между София и морето, но и се спират влакове по редица линии.

Мотивът е, че тези влакове се движат празни, а пътническият интерес към тях е минимален, което не е рентабилно за превозвача.

Според проекта предстои да бъде намален броят на влаковете между гарите Кърджали и Подкова. В участъците Генерал Тодоров-Кулата и Генерал Тодоров-Петрич също ще бъде намален броят на влаковете поради недостатъчен интерес. Предвидена е отмяна и на един чифт влакове между Свищов и Левски поради липса на пътници. Влакове ще се намаляват и по линията Долна махала-Хисар.

"Това сериозно засяга местните жители и нарушава правото на достъп до обществен транспорт. Настояваме за възстановяване на движението по линията“, алармира в социалните мрежи Варвара Карнаух, която утре организира протест на жп гарата в Хисар. Наскоро пък ученици и родители протестираха срещу разредени влакове от софийски села до столицата, пише "Телеграф".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase