Снимка БГНЕС, архив
fallback

Община Казанлък се възползва от очакваното въвеждане на еврото у нас и предложи за обществено обсъждане нови, по-високи с до 100% местни данъци, пише "Телеграф".

Предложението за увеличаване на общинските налози се прави всъщност заради инфлацията. Предстоящото въвеждане на еврото обаче е станало удобен повод тези промени да се представят пред обществеността като необходими. Така вдигането на налозите става някак между другото.

С промените в общинската наредба данъците се определят и в левове, и в евро.

От общината мотивират това с приетия Закон за въвеждане на еврото, според който органите на местно самоуправление в 6-месечен срок трябва да променят подзаконовите си нормативни актове в съответствие със закона. Правилата за превалутиране и закръгляване са спазени. Само че има разлика между новата и старата стойност в посока увеличаване, най-често с около 30-50%. Някои данъци, като туристическият, пък са вдигнати двойно.

Същевременно конкретна дата и решение на Съвета на ЕС за въвеждане на единната европейска валута в България все още няма, макар Законът за въвеждане на еврото да бе приет и публикуван в Държавен вестник.

Страната ни обаче все още не е изпълнила последния критерий за влизане в еврозоната – този за инфлацията. Очаква се той да бъде покрит към края на годината. Освен това въвеждането на еврото само по себе си не може да е причина за нарастване на каквито и да е цени, включително на данъци.

"Въвеждането на еврото не може да води до увеличение на цените на стоките и услугите, освен когато това е обосновано от обективни икономически фактори“, пише в закона. Там ясно е посочено и как се превалутират цените от левове в евро – според фиксирания курс и правила за закръгляване, които съответстват на математическото правило.

„Измененията се налагат във връзка с обнародван Закон за въвеждане на еврото в Република България. Съгласно закона в 6-месечен срок от влизането в сила държавните органи и органите за местно самоуправление приемат поднормативни актове, необходими за изпълнение“, пише в мотивите си община Казанлък.

Там само с едно изречение се споменава инфлацията.

Кметицата на Казанлък Галина Стоянова изрично е потвърдила по телефона пред Клуб Z, че за общинската власт именно приемането на единната европейска валута стои в основата на исканото вдигане на местни данъци.

"Няма надценка. Тук не е търговска верига", отговори тя на въпрос за огромния скок, с който някои от налозите в Казанлък се предвижда да нараснат. "Приравняването на лева към еврозоната е основният мотив на наредбата", добави тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

....

преди 26 минути

18 милиарда дефицит,ще има евро ама през крив макарон

29

inatut

преди 45 минути

Еврото било виновно на кмета, че иска да дере хората.. Еврото само ще ни направи още по-богати.

28

Анонимен

преди 53 минути

Преди Бг да смени лева с еврото, да сменят и Галина Стоянова с по-адекватен кмет.

fallback