Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Найлоновите торбички в повечето супермаркети вече се заплащат, а причината - европейска директива с цел намаляване отпадъците от опаковки.

Предвижда се от 2030 година същите найлонови торбички, които масово се използват, да бъдат забранени за предлагане. Част от потребителите не са съгласни с промяната и искат торбичките да са безплатни, а други пък подкрепят идеята за по-чиста България.

"Това е най-правилният начин да спрем замърсяването на околната среда. Разграждането отнема поне 400 години и поради това, че са толкова леки могат лесно да хвърчат от сметища и депата", каза Йоана Йончева - Фильова от Българската оползотворяваща и рециклираща асоциация.

Колко време отнема разграждането на найлоновите торбички?

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 45 минути

Чудя се преди демокрацията как са живяли и пазарували без тез прословути найлонови торбички, пликчета, кутийчета и подобни?

44

Анонимен

преди 2 часа

Махнете найлоновите торбички, но вместо хартиените да са по два лева ги направете по-достъпки. Докато избора е найлонова торбичка за 30 стотинки или хартиена за 2 лева няма да стане. Другия вариант е по-масово да се промотира използването на платнените торби.

43

Анонимен

преди 2 часа

Колко хора загубиха живота си по комунизма, само и само житните поля да бъдат покрити с милиони найлонови торбички - символът на Западът и демокрацията, а сега ги забраняват ?

fallback