Снимка: Bulgaria ON AIR

Изгубихме 73% от популациите на гръбначни животни на планетата.

"Това е тенденция, която виждаме отдавна, тъй като този доклад го правим на всеки две години. Той измерва популациите на гръбначни животни по целия свят. Данните са събрани от 1970 година насам и се проследяват. Така виждаме, че за малко повече от 50 години тенденцията е много страшна - губим много от тези животни на различни места по света. Тази негативна тенденция не е нова, просто е по-бърза", каза изпълнителният директор на WWF - България Веселина Кавръкова в студиото на "България сутрин".

Те споделя, че дивите животни са индикатор дали екосистемите са здрави.

"От продуктивни и здрави екосистеми зависи добрият ни начин на живот, икономическото ни развитие, защита от катастрофални метеорологични явления. А видовете, които ги обикалят, са индикатор за това в какво състояние са. Има значение, че губим тези животни, но има и значение, че екосистемите стават във все по-лошо състояние", допълни Кавръкова за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че производството на храна движи загубата на биоразнообразието, а загубата а животни идва от деградацията и директното унищожаване на техните местообитания.

“Убиваме местата, на които тези животни може да ги има, на второ място - твърде много вадим като ресурс от тези екосистеми. Болестите също, те са свързани с климатични промени - те се отразяват както на нас, така и на дивата природа. 40% от обитаемата природа на Земята се използва за производство на храна, използва се 70% от водата, която имаме налична", коментира изпълнителният директор на WWF - България.

Кавръкова смята, че мерките трябва да бъдат взети от всеки - правителството и безнеса също носят отговорност. Основен проблем е бракониерството.

"Проблемът с бракониерството на различни места по света е различно сериозен, зависи за какви видове става въпрос. Ние в България работим за кафявата мечка и есетровите риби в река Дунав. Има забрана за улов, която не се спазва. Черният хайвер е много привлекателен и скъп продукт", обясни Кавръкова и е категорична, че губим животните заради човешките дейности. Катастрофални са загубите най-вече в тропическите региони.

Гледайте целия разговор във видеото

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase