Снимка БГНЕС

Независимостта е воля за съзидание, която трябва да отстояваме всеки ден и да надграждаме, заяви председателят на Народното събрание Рая Назарян в словото си на военния ритуал за издигане на националното знаме, част от отбелязването на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново. Тържествените прояви са под патронажа на председателя на парламента, съобщиха от правителствения пресцентър.

Почетен караул от Националния военен университет „Васил Левски" участва в ритуала по издигане на националния флаг на хълма Царевец. Строят на курсантите беше приет от председателя на Народното събрание Рая Назарян.

Незвисимостта не е дар, а завет, Независимостта не е веднъж завинаги, а се отстоява всеки ден, заяви председателят на парламента. Рая Назарян подчерта, че Независимостта е воля за съзидание и я отстояваме, като я надграждаме. За всеки народ денят на Независимостта носи не само гордост, но е и обещание за бъдещето, добави тя.

Уроците на Независимостта са лесни за ума, но са трудни за сърцето, отбеляза Рая Назарян. Знаем, че общата цел се постига със съгласие, знаем, че със стискане на ръцете ще постигнем повече, отколкото с размахване на юмруци и бутане с лакти, заяви тя. Затова всяка година повтаряме уроците, за да помним и да постъпваме като предците си, добави председателят на парламента.

Днес, застанали пред величествения Царевец, ние отново си припомняме смисъла и цената на българската Независимост, посочи председателят на Народното събрание. Рая Назарян подчерта, че пътят към Независимостта е белязан от героичните битки за свободата, от непоколебимата воля за държавност и съзидание и е пример за ролята на българския политически елит, който временно е загърбил партийните противоречия и е потиснал суетата.

Председателят на парламента припомни възторга в Търново, където преди 116 години са заличени и последните следи от васалното положение на България и страната ни става равноправна и суверенна европейска държава. Историческите летописи са съхранили жив спомена от възторга по време на тази паметна дата, посочи Рая Назарян, цитирана от БГНЕС.

Още по темата

На церемонията присъстваха народни представители, кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител Ивайло Здравков, председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов и много граждани.

С церемония пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" и в София бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

Това е един от най-светлите български празници, които трябва да почитаме, каза пред медиите председателят на общинския ствет в София Цветомир Петров. Заедно със Съединиението, днешният празник е един от най-важните, посочи той и призова да отстояват българските интереси на първо място.

В програмата участваха Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase