Снимка: БГНЕС

“Пътната инфраструктура е в добро състояние, но правилата за движение не се спазват от шофьорите. Статистиката за тази година показва именно това, че жертвите, за съжаление, са преди всичко от неспазване на правилата”, съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова - Касабова.

Тя взе участие в откриването на Десетата юбилейна годишна конференция, посветена на пътната безопасност - „ВИЗИЯ 0“ - Нула жертви при пътнотранспортни произшествия днес в Пловдив.

“Където пътната инфраструктура е поставила ограничения в скоростта, нека се спазват”, призова служебният министър. Тя даде за пример пътя Асеновград - Кърджали, който е в добро експлоатационно състояние, но въпреки това там има много пътнотранспортни произшествия. "Те се обуславят само от неспазване на правилата и превишаване на скоростта. Не можем да поставим колчета на всички пътища в страната”, каза министърът и допълни, че се разчита и на съзнателното шофиране от страна на водачите.

“Темата пътна безопасност е важна за Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Агенция "Пътна инфраструктура" се стреми именно за това да работи. За нас е важно да изпълняваме всички изисквания -като започнем от самото проектиране, до изпълнението и поддържането на пътната инфраструктура, единствено и само съблюдаваме правилата за пътна безопасност", коментира преди началото на конференцията министър Коритарова, съобщава БТА.

По думите ѝ конференцията се е утвърдила като най-голямото събитие за пътна безопасност у нас. "Вярвам, че трябва да има диалог между всички нас, за да може да се реализира тази визия - нула жертви", каза тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase