Снимка: БГНЕС
fallback

Шефът на парламентарната здравна комисия д-р Александър Симидчиев сподели, че по света има няколко варианта за разпространение на лекарства. Поводът за коментара е спорът за вендинг машините от последните няколко дни.

Депутатът от ПП-ДБ каза още, че може да изглежда доста екзотично, но по света лекарства могат да се доставят по пощата чрез доставка, а също така и с дронове - в труднодостъпни места в Африка.

Към момента в страната ни около 30 общини нямат аптека, на места в големите градове няма дори и денонощна такава. След изменение в закона за лекарствата, който дава възможност на места да се поставят вендинг машини, първоначално идеята беше приветствана.

Фармацевтите обаче обявиха стачна готовност, защото според тях тази идея обезсмисля цялостния пазар, а и дава неконтролиран достъп на хората до лекарства.

"Лекарства не се продават, те се отпускат. Не става въпрос само за продаване зад щанда, а второ ниво на сигурност, което гарантира безопасността от предписаните медикаменти. Този закон, по начина, по който е написан, е толкова общ, че на практика деструктурира пазарът", категоричен е Симдчиев.

"Липсата на аптеки в малките населени места е единият проблем, а другият е липсата на денонощни такива. Един такъв казус наистина се решава с вендинг машини", опонира обаче зам.-шефът на здравната комисия и депутат от ИТН Андрей Чорбанов.

"Ясно е, че медикаменти по лекарско предписание не могат да се вземат от такива машини. Но законът трябва да се прецизира. Може да се запише, че такива вендинг машини може да са към аптеките и да се наблюдават от фармацевтите", каза той.

В евроатлантическата зона огромна част от базовите лекарства се продават в супермаркетите без никакъв медицински контрол. Нека да отидем и да питаме във всяка една аптека как точно фармацевтът консултира хора, които си купуват аналгин и аспирин. Какъв точно е контролът и на саковете, които влизат с тонове лекарства, от Гърция и Турция всеки ден?, запита Чорбанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 7 часа

Да, е защо, защото рецептите са електронни и трябва лекар да има + аптека. Всичко електронно лекар, аптека, е така е, който успее да стигне до голямо селище и да си плати за лечение, ще бъде лекуван или в седмицата по веднъж мед.сестра с аналгин и чай и подобни. Електронен свят.:))

21

Анонимен

преди 8 часа

В Япония продават абсолютно всичко с машини, дори може и да се направи животоспасяващи лекарства машината да ти разчете електронна рецепта, примерно Вентолин.

20

Анонимен

преди 9 часа

нещо не ми е ясно в цялата тази драма, аз и сега срещам много такива машини където няма аптеки , какъв е проблема точно

fallback