Снимка: БГНЕС

Заради безводие и режим на вода на няколко места в страната се проведоха протести.

Жители на кочериновските села днес отново блокираха пътя Кочериново-Рилски манастир. Протестиращите издигнаха плакати: „Водата е дар от Бога, превърнахте я в лукс“, „Искаме вода, стига безхаберие“.

„Прибирам се след работа и вместо да се изкъпя и изпера работните дрехи у дома, ходя при приятели в Благоевград“, вода в Бараково няма, оплака се Пепа Рускова от кв. „Завода“ на гр. Кочериново. Според нея вода има, но я спират на тях, за да има в гр. Рила и Рилския манастир.

„Проблемът с водата или се прави нарочно, или вследствие на лоша комуникацията между институциите, не знаят кой какво да прави, а страдат гражданите, а вода има“, каза заместник-кметът на общината Ива Черногорска.

Този път блокадата ще продължи час, за разлика от миналата събота, когато през 5 минути пропускаха трафика.

В Плевен също протестираха срещу безводието, жителите настояват за адекватни мерки от страна на общинската и централната власт за изграждане на язовир "Черни Осъм" и подмяна на остарялата ВиК мрежа в населените места.

"Искаме да видим размразяването на проекта "Черни Осъм", който ще помогне на цели три области да имат достъп до вода най-вече. Желаем да видим рехабилитация на магистрален водопровод "Черни Осъм", отстраняване на много незаконни включвания. Желаем Прокуратурата да се сезира виновните да бъдат подведени под отговорност. Цялата рехабилитация и подмяна на ВиК мрежата", казаха протестиращи пред БНР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase