Снимка: БГНЕС

Почти ¼ от установените случаи на работа без трудов договор са в хотелиерство и ресторантьорство, показват данните от контролната дейност на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Според данните на агенцията, за периода януари - юли 2024 г. са установени 451 души, работещи без трудов договор в двете икономически дейности, което е 24% от всички 1914 случая.

За седемте месеца на 2024 г. в хотелиерството и ресторантьорството са извършени 3713 проверки, при които са установени 18 372 нарушения. От тях, свързани с осъществяване на трудовите правоотношения са 10 503, а със здравословните и безопасни условия на труд – 7658, според данни на Изпълнителната агенция „Главна инспекция по труда“.

Работата без трудов договор не е маловажно нарушение според българското трудово законодателство и при всеки установен случай контролните органи на Инспекцията по труда задължително налагат санкция от 1500 до 15 000 лв. Тези нарушения са и основание за отстраняване на работодателя от участие в процедури за обществени поръчки.
Всеки работник или служител може да провери с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националната агенция за приходите, дали трудовият му договор е регистриран и какъв е реалният доход, върху който го осигурява работодателят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase