Снимка: Pixabay

В Плевен и Ловеч се въвежда режим на водата. Това се налага заради намалелия дебит на водоснабдителната група "Черни Осъм", която осигурява питейна вода на двата града.

"Това са 20-годишни проблеми без развитие. Още със стъпването ми в длъжност писах до премиера за рехабилитация на централния водопровод в Плевен и за вододайната зона на Биволаре. Взел съм предварително мерки за решаване на проблема с водата на Плевен", коментира пред БНТ Николай Абрашев, областен управител.

Той посочи, че до година и половина ще бъде решен проблемът с двата водопровода с проекти, които вече са започнали.

Абрашев уточни, че сегашното планирано спиране на водата в селата в Плевенска област и Долна Митрополия ще е само през нощта и ще продължи около месец - месец и половина.

Освен в двата областни града в Северна България, нощен режим на водата и забрана за поливане има и в населени места от Софийска област и Средногорието.

Водният режим се въвежда заради трайното засушаване и значително намалелия дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява питейна вода на Ловеч и част от Плевен.

ВиК-Плевен въвежда режим за Плевен и населените места в общината от 23.00 часа до 05.00 часа.

Целта е в часовете, когато водата е спряна, да се акумулират водни количества, с които да се осигури постоянно водоподаване на всички потребители.

Ако обаче водните количества от група "Черни Осъм" продължават да намаляват, е възможно да се премине към спиране на водата и от 13.00 до 16.00 часа.

ВиК Ловеч спира водата от 22.00 часа до 06.00 часа, като режимът не се отнася само за кварталите „Гозница“ и „Продимчец“, които се захранват от друг водоизточник.

Воден режим през нощта се въвежда и в части от селата Радювене и Брестово.

Със заповед на кмета на Ловеч Страцимир Петков се забранява ползването на питейна вода за поливане, миене на улици, автомобили, тераси и пълнене на басейни.

На днешното си заседание Министерския съвет ще решава държавният резерв да освободи вода от запасите си, като бутилираната вода е за питейни нужди на селата Овча могила и Хаджидимитрово. Кметът на община Свищов Генчо Ганчев обяви безсрочно бедствено положение за двете села, които са без вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase