Снимка: Helpbook

Изключително важен е факторът срок на годност при храните, така че да се консумират в най-доброто си качество, вкус и свежест. Никак не е безопасно използването на продукти след срока им на годност, защото могат да съдържат вредни бактерии, които да предизвикат от леки неразположения, до нужда от спешни интервенции в болничните заведения.

Важно е да сме наясно какво точно означава информацията от етикетите. “Най-добър до” – означава, че продуктът е най-свеж и вкусен до посочената дата. След тази дата храната все още може да бъде годна за консумация, но може да започне да губи вкус, консистенция или хранителни стойности. “Годен до” – означава, че продуктът не е безопасен за консумация след посочената дата и може да се стигне до хранително отравяне.

Въпреки солените глоби, масово търговците си позволяват да подменят етикети с цел печалба, като рискуват здравето на клиентите си, както е видно от изпратените сигнали в платформата на Helpbook.info.

Наш потребител пазарувал в голяма търговска верига, но бил крайно разочарован от видяното: „Опитах се да избера няколко вида от сирената от тяхната витрина с малки разфасовки. След като дълго време преглеждах парчетата, установих, че нито едно сирене, от нито един вид, не изглеждаше да е добро за консумация. Съмнявам се, че се касае за препакетиране и преетикетиране на непродадена стока, тъй като няма как продукт, който уж е в срок на годност до 11.08.2024 г., да е с плътна плесен още на 06.08.2024 г. И тук не говорим за повредена опаковка, което понякога става причина продуктът да е негоден за консумация далеч преди крайната дата. Прилагам няколко снимки, които определено не показват всичките негодни сирена, но дават представа за ситуацията. Моля за проверка по случая и благодаря предварително!“

Клиент на друга голяма хранителна верига ни изпрати снимки на напитки с изтекъл срок на годност, на които е подменен етикетът: "Оригиналната дата е през 2023 години, тази на етика е 10.01.2025“, пише той.

Не е тайна, че често готвените ястия от топлите витрини в търговските вериги се приготвят с продукти с изтекъл срок на годност или такъв към края си. Закупено пилешко месо от обект във Варна се оказало развалено и с много тежка миризма.

От БАБХ непрекъснато се правят проверки, но очевидно порочната практика продължава.

С останалите сигнали можете да се запознаете в платформата на Helpbook.info, където можете да подадете оплакване към отговорните институции, които да предприемат действия по решаване на проблема и да бъдете уведомени писмено за предприетите мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase