Снимка: Pixabay

През първото полугодие икономиката нарасна с 2%. Моторът на растежът е потреблението, но то е силно подкрепено от инвестициите. Ръстът при тях е между 4% и 6%. Това е много положителна новина на фона на нестабилната политическа ситуация.

Трябва да посочим, че в миналите периоди ръстът на инвестициите беше изключително слаб. Сега сме свидетели на някаква компенсация. Това каза д-р Емил Калчев - главен икономист на ОББ, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.

"Бизнесът не може дълго време да седи без инвестиции. Ако погледнете ръста на средната работна заплата, той е над 19% през май, над 18% през юни и т.н. Тези ръстове в средносрочна перспектива заплашват конкурентоспособността на българската икономика. Трябва да споменем и един допълнителен фактор – относително ниската цена на кредитите, включително и корпоративния кредит."

“Ръстът на заплатите е сериозен индикатор във всяка икономика“, коментира гостът. От една страна, това стимулира потреблението. От друга страна, насърчава спестяванията и потребителското и ипотечно кредитиране. Работната заплата е база за всички тези четири неща. Проблемът е, че бизнесът е притиснат между невъзможността да увеличава цените с темп близък до ръста на работната заплата, а в същото време трябва да плаща тези заплати, за да продължи да съществува.

Рано или късно този процес ще трябва да се отрегулира. В България има опасност от по-бавно намаляване на инфлацията, а това е важно за приемът ни в Еврозоната. Средната хармонизирана инфлация (4,3%) е по-висока от средната в Еврозоната (3%).

"Очакваното намаление на лихвите на Европейската централна банка този месец би забавило инфлацията в Еврозоната. Според събеседника общата картината в Еврозоната е малко по-добра от очакваното.

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase