Снимка: ЦРОО-Перник и приятели, Facebook

Сигнал за замърсяване на водите на река Струма в района на Земен и изплуване на мъртва риба от нея. Областната дирекция на МВР в Перник се самосезира след публикации в социалните мрежи, съобщава bTV.

От местния клон на Централната рибно-опазваща организация в Перник публикуваха в страницата си във Фейсбук, че замърсяването е породено не от човешка намеса, а от процеси, свързани с покачването на температурата на водата в язовир “Пчелина“ и цъфтеж на фито и зоопланктон.

"От 10 дни насам от моста на река Струма под преливника на яз. Лобош посока гр. Земен има масов мор на риба. Ръждивата вода, която виждате се излива в преливника на язовира и оттам в реката. Тази вода е изключително бедна на кислород, има неприятен мирис и в реката преминава в различни цветови състояния от ръждива в бяла до отровно зелен цвят“, пишат от ЦРОО-Перник и приятели.

"В язовира няма нито една умряла риба, и когато често ни се задава въпроса, защо държавата вкара в режим язовира “Хвани-Пусни“, тези две снимки дават отговор на въпросите ви! Рибата в язовира е негодна за консумация“, допълват от рибно-опазващата организация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase