Комисар Чергов. Снимка: БГНЕС

Седемгодишно дете простреля смъртоносно собствения си баща, полицейски служител. Трагичният инцидент в Пловдив може да доведе и до оставки на висши полицаи в града, утре се очаква там да пристигне и вътрешният министър Калин Стоянов.

Ще има ли оставки?

Готов съм да поема отговорност, каквато ръководството прецени, коментира шефът на полицията в Пловдив старши комисар Георги Чергов.

Чергов подчерта, че незабавно е информирал вътрешния министър Калин Стоянов за инцидента.

"Запознах го с цялата фактическа обстановка, коментирахме и въпроса със заеманата от мен длъжност. Готов съм да поема отговорност, каквато ръководството прецени. Те ще решат кое е най-добре за дирекцията и за служителите й", каза старши комисар Чергов.

Защо е имало дете в управлението?

На въпрос дали е обичайно служителите да видят децата си на работното място, той отговори: "Не е обичайно тук да има деца".

Стана ясно още, че загиналият служител е на 49 години. Има две деца. Съпругата му също е служител на МВР - разследващ полицай във Второ районно. В моменти момченцето е при майка си.

Как се е стигнало до трагедията?

Фаталният изстрел е произведен в 16.40 часа.

"След случилото се незабавно е създадена организация по запазване на местопроизшествието за събиране на необходимите доказателства. Бяха ангажирани следователи. Беше осигурен психолог за работа със 7-годишното дете, както и необходимите експерти. Идвайки на място, ръководителят на сектор "Специални тактически действия" ме уведоми, че след приключването на служебните задължения и проведени учебни занятия, служителите се насочили в помещенията на сградата, обособени за почивка и съхраняване на вещи. Там е бил и синът на един от служителите.

По-голямата част от служителите са били в стаята, където се прави разбор и са чули изстрел. Излизайки в преддверието, те забелязват детето на техния колега да държи в ръцете си пистолет. Влизат в контакт с него, спокойно взимат пистолета и информират ръководството, като на място констатират прострелва рана на колегата, довела до фаталния край", посочи шефът на полицията в Пловдив.

Разпити

Образувано е следствено дело. Всички служители на територията на сектора са установени, ще бъдат разпитани.

"Голяма част вече са разпитани. Що се касае за пропуски в дейността, всичко това ще бъде предмет на дисциплинарна проверка, която вече разпоредих и която ще има за цел да установи има ли пропуски в дейността на служителите, в какво се изразяват, кои са лицата, допуснали нарушения и респективно ще се предприемат действия", подчерта Чергов.

"Подробности относно оръжието не мога да дам, защото са предмет на разследването. Не искам да обсъждам доказателства. В присъствието на психолог и майката са извършени необходимите действия с детето на служителя на МВР. Предстои и изготвянето на експертиза. Разследването ще продължи доста време. Още много действия има да се извършват", коментира окръжният прокурор на Пловдив Ваня Христева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase