Снимка: БГНЕС, архив

Малко над 20 милиона лева е стойността на ремонта на тръбопровода под Варненското езеро. Това съобщи кметът на Варна Благомир Коцев, който направи оглед на площадката, от която започват строителните дейности.

Парите са осигурени от държавния бюджет в рамките на програмата, по която се очаква Варна да получи 100 милиона лева.

"С реализацията на този проект напълно ще бъде решен проблемът с тръбата под езерото", каза кметът, цитиран от БНР. Той напомни, че предходният проект за ремонт на тръбопровода, който е на стойност над 7 милиона лева, е изпълнен некачествено и в момента се водят дела срещу фирмата-изпълнител.

Ще бъдат подменени около 820 метра от тръбата, като тя ще бъде положена на 22 метра под нивото на водата и на 4 метра под дъното на езерото, допълни инж. Илия Стойчев - мениджър "Водолазна дейност" във фирмата-изпълнител "Хидроремонт".

Той подчерта, че дейностите вече са започнали и по-голямата част от проекта ще се реализира през тази година, а окончателното му завършване е предвидено за началото на 2025 година. По проект ремонтните дейности трябва да продължат 224 работни дни.

"Предвидено е тръбата да бъде укрепена допълнително с т.нар. бетонови матраци, за да не се допусне нейното компрометиране от преминаващи кораби, както вече се случи със старата тръба", допълни кметът на Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase