Снимка БГНЕС

Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов стресна пловдивчани: "Напълно занемарено съоръжение. Липсват контрол и предпазни мерки. Никаква поддръжка. Операторът разполага с един стар булдозер, който още в първите минути вчера прегря и излезе от строя. Единствено гледат да утъпкват с него отпадъците, за да смаляват височината на депото и да трупат още върху него".

Според кмета условията за управление на сметището, което е на община Пловдив, са лоши. "Пътят до него е разбит, пожарните едва стигнаха. В момента тлее, и този дим, който се носи над Пловдив, ще продължи още поне седмица", прогнозира Данаилов. По думите му плащат се пари за поддръжка, каквато реално не се осъществява.

Оператор на депото повече от 20 години е "Водстрой" – фирма на бившия заместник–кмет на Пловдив от времето на Иван Чомаков Атанас Славов. Общините, които ползват сметището – Пловдив, "Родопи", "Марица" и Стамболийски, плащат по 7,51 лева на тон отпадък без ДДС. Справка показва, че годишно в Цалапица се депонират около 72 000 тона, като от тях 45 000 са от Пловдив. По груби изчисления операторът прибира около 550 000 лева годишно. Негово задължение да следи за организацията на сметището, да извършва постоянно наблюдение, да осигурява достъп до пожарните кранове, както и да го охранява.

Капацитетът на пловдивското сметище е запълнен отдавна и периодично се правят постъпки пред МОСВ за удължаване на живота му. Според еколози фатално се е оказало приемането на около 300 000 тона бали със софийски боклук преди години. Пловдив получи за това пари от държавата и ремонтира с тях улици, но животът на сметището беше скъсен. Отпадъците се издигат на височина 13 метра. Преди време градската управа е отправила искане до екоминистерството тя да стане 30 метра.

Заради пожара, който пламна снощи, областният управител Христина Янчева свика кризисен щаб, тъй като станциите измервали лошо качество на въздуха в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase