Снимка БГНЕС

Министър-председателят свиква Съвета по сигурността към МС заради пожарите в страната. Това обяви Главчев снощи от село Воден – едно от най-пострадалите населени места.

Заседанието на Съвета по сигурността ще се проведе до часове. По разпореждане на премиера министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков е влязъл в комуникация с мобилните оператори. Те ще поставят мобилна клетка още утре, така че селото да има комуникация. Виждаме, че това е решаващо, когато има такава ситуация, отбеляза Главчев.

Пострадалите ще получат всички помощи, които им се полагат по закон във възможно най-бърз срок, категорично заяви още министър-председателят. Главчев отново благодари на пожарникарите, военнослужещите и доброволците, които на първа линия се борят с огнената стихия и работят на предела на силите си. По думите му най-важният показател за усилията им в настоящата тежка ситуация е, че хората са спасени и няма жертви. По 1578 лв. ще бъде първоначалната помощ.

Двама огнеборци пострадаха леко при разразилия се в късния следобед пожар край Харманли, съобщи началникът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) Митко Чакалов.

Той обясни, че се уточнява дали има хора в неизвестност от вилната зона в местността Трифончето край града, в посока Маджарово. Във вилната зона е изгоряла една индустриална сграда и частни домове, чиито брой тепърва ще стане ясен.

По думите на местни хора в пламъците са изгорели живи 200 овце във ферма в зоната край Харманли.

На терен работят над 10 екипа пожарникари с техника, пристигат и още от различни части на страната. В гасенето на пламъците се включиха доброволци със селскостопанска техника и водоноски.

По-късно започва и гасене от въздуха с помощта на хеликоптер. Периметърът на пожара е ограничен, но не е потушен, добави Митко Чакалов. Подходът към вилната зона е блокиран от полицията, но продължават да идват местни хора, които настояват да влязат, притеснени за имотите си.

Хеликоптер се пренасочва за гасене на пожара край Харманли

Пожарът избухна днес следобед. По данни на местни хора от кв. "Изгрев", който е в края на Харманли, причината за случилото се е искра от фотоволтаици в местността Изворът на белоногата, която се намира по пътя от Харманли към Любимец.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase