Снимка: БГНЕС

На територията на цялата страна от днес се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.

Заповедта е на земеделския министър, тя не се отнася единствено за площите в защитените зони "НАТУРА 2000", и то само в случай, че почистване се извършва ръчно или с косачки за бавно косене, съобщават от МЗ.

От агроведомството уведомяват също и че държавата има готовност да активира прилагането на помощта "de minimis", за да се компенсират пострадалите от пожарите земеделски стопани след установяване на щетите. По линия на de minimis стопаните могат да бъдат обезщетени за загуба на нерекултирана селскостопанска продукция, животни, пчелни семейства и фураж.

"Индивидуалният таван за подпомагане, който всеки фермер може да получи в рамките на три последователни данъчни години, е в размер на левовата равностойност на 25 000 евро", припомнят от министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase