Снимка: Bulgaria ON AIR

Всяка трета медицинска сестра е на възраст над 65-годишна възраст. Около 30 хиляди медицински сестри липсват. Данните са на  Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Петя Недкова сподели, че проблемът се задълбочава и става много сериозен.

"Ние може би от 15 години сигнализираме за този проблем, защото преди 20 години в България имаше 168 лечебни заведения и 53 хиляди медицински сестри. Сега са около 400 лечебни заведения само за болнична помощ и има около 24 000 медицински сестри. И продължават да се стопяват. Само 1/3 са в трудоспособна възраст, от която се очаква да работят в близките 20 г. Функционирането на здравеопазването е елемент на националната сигурност", заяви членът на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Петя Недкова пред Bulgaria ON AIR.

Недкова е на мнение, че здравеопазването трябва да бъде проблем на държавата и приоритет номер едно. За съжаление в тази посока няма никакви действия.

"Четири години се учи за медицинска сестра, за лекарски асистент, за акушерка и се учи в срок от 3 години за останалите от направление "Здравни грижи". На година завършват в цялата страна около 500 сестри, като само за София бройката беше около 120. В София има 100 болници, което значи 1 медицинска сестра на всяка болница. Веднага можеш да си намериш работа, но хората разбират, че това е една отговорна и трудна професия. И заради ниското заплащане работят на 2-3 места. Младите хора нямат интерес поради тази причина", допълни Недкова пред Bulgaria ON AIR.

Друг основен проблем е, че с времето България не е направила нищо, за да може тази професия да стане престижна. Недкова е категорична, че тази криза не е от вчера, но е необратима.

"Управляващите много добре ни разбират, но не се предприемат никакви мерки за решаване на проблема. Ние искаме една дългосрочна стратегия, така че независимо кой е министър, с какви идеи идва, да има стратегия с ясен план за действие, в която да е ясно кой какво прави и къде ще стигнем. Освен отношението трябва да има много ясно кариерно развитие. В момента не се учи квалификацията. Тези, които са квалифицирани и тези, които не са получават горе-долу еднакви заплати. Не се прави диференциация", посочи Недкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase