Снимка: Pixabay

Тревожна статистика дава една от известните лаборатории у нас, а именно - всеки десети кръвен тест е положителен за лаймска болест. Данните са не само за столицата, но и за страната за пролетните месеци - април, май, юни.

За този период са направени почти 3500 теста, от които 343 са с положителен резултат, допълва в-к “Труд”. Справка показва, че за същия период на миналата година за лаймска болест са се изследвали 2596 души като положителен резултат е установен при 555 от тестовете.

„Тази година се отчита сериозен ръст при изследването на пациентите за лаймска болест, защото българите стават все по-отговорни и внимателни към здравето си. Тенденцията се наблюдава с особена сила след пандемията от ковид“, заяви управител на лаборатория.

Отчитат се и много изследвания за лаймска болест на кърлежите, донесени от пациентите. И при изследваните паразити се наблюдава сериозен ръст. През месеците април, май и юни са изследвани 1594 кърлежа, от които положителни за лаймска болест са 154. За същия период на миналата година са изследвани 674, от които положителни са били 66 кърлежа.

Лаймската болест е една от най-често предаваните с кърлежи инфекции в България, а лечението се определя от стадия на болестта. Установено е, че над 30% от кърлежите носят зараза като причина за това е основно бактерията Borrelia burgdorferi.

Тя се предава само и единствено чрез ухапване от кърлеж. Специалистите съветва, че когато открием кърлеж, независимо дали е по нас или на домашен любимец, е добре да го занесем за изследване.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase