Снимка: Bulgaria ON AIR

Драстично спада възрастта на младите хора, които са опитвали или са зависими от наркотици. В някои случаи се говори за деца под 10-годишна възраст. Психолозите твърдят, че вече като пандемия се развиват и различни видове зависимости. Тенденцията не е от сега, а от много време.

"Поне от десетина години възрастта започва да пада. Не се променя, само възрастта отива надолу, а самата динамика и начин на живот се променя при младите хора. Все по-рано се опитват да навлязат в живота, имат прекалено голям достъп до всякаква информация", коментира създателят на Център за терапия за зависими Павел Павлов в ефира на "Директно".

Според Павлов една от основните причини е любопитството сред младите, то е съчетано с  липсата на подкрепа от възрастни води до това експериментите им да експериментират с наркотиците.

"Младите хора искат да са важни, да са интересни, да са различни, да пробват целия свят. Когато създаваме една мода, че когато той употреби някакво вещество ще бъде интересен, ще бъде забавно, когато няма ограмотяването, че това нещо ще има сериозни последствия в бъдещето и когато няма избор, започват да експериментират с вещества", разясни Павлов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase