Снимка: БГНЕС

"В момента ешерихия коли в Кранево няма. Единствената малка разлика, която видяхме при една от пробите беше известно повишаване на ентерококите", заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него то е очаквано, тъй като при скъсването на тази тръба, водите, които се изливат могат да замърсят в известна степен.

"Казвам в известна степен защото ние го установяваме само около тръбата и то на около 100-200 метра около нея - аргументира се Кунчев. - Не става въпрос за целия плаж, да не говорим за плажовете във Варна, в Албена, които нямат никакви отклонения."

"Взимаме проби 2 пъти месечно от всички плажове - допълни още главният здравен инспектор. - Когато се налага учестяваме контрола. Правим го всяка седмица. Ние вече изследваме в Добричко не само за ешерихия коли и ентерококи, а и за салмонела и неаглутиниращи вибриони. За да сме абсолютно сигурни, че когато кажем, че водата е "добра" или "отлична", тя е такава и хората без проблем могат да я ползват."

"Имайте предвид, че това, което се излива там е пречистена вода, минала през пречиствателна станция. Това не са отпадни води, които идват едва ли не от тоалетните", допълни той.

Припомняме, че преди дни възникна аварийна ситуация в района на заустване на пречистените отпадни води от Пречиствателна станция за отпадни води "Албена". Поради наличието на установено локално краткотрайно замърсяване на водата за къпане здравните инспектори препоръчват да се ограничи къпането в района на аварията.

Проблем с качеството на водата има само на централния плаж на Кранево. На плажа на Албена и на южния на Кранево проблеми няма, обясни министърът на туризма Евтим Милошев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase