Снимка: БГНЕС

С началото на новия месец може да има и голям проблем с доставките на хляба. За това съобщават представители на големите търговски вериги, пише "Труд”. Причината - последните промени в Закона за ДДС, според които от 1 юли до 31 декември 2024 г. максималната надценка при продажбата на бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб е 15%. Това е общият размер на надценката, която може да слагат доставчици и търговци на дребно върху цената на производителя или вносителя.

Доника Ризова, шеф “Комуникации” на Сдружението за модерна търговия споделя, че въвеждането на максимален размер на надценка само за трите вида хляб може да доведе до изчезването им от рафтовете в някои от по-малките магазинчета.

Големите търговски вериги печелят предимно от оборота в продажбите. Освен това продават голямо разнообразие от стоки и максималната надценка при продажбата на някои видове хляб може да бъде компенсирана при продажбите на други стоки. Но при малките търговци ситуацията не е такава и не могат да си позволят да продават някой от артикулите си на загуба.

Ограничението за надценката до 15% ще важи само за бял хляб, хляб “Добруджа” и типов хляб. Това означава, че е достатъчно на опаковката на хляба да не пишат, че е бял, типов или “Добруджа” и ограничението няма да бъде прилагано. Това може да доведе до промяна на опаковките без съществена промяна на съдържанието.

В същото време за последните две години пшеницата е поевтиняла средно с 45%. Парадоксално крайната цена на хляба в магазините продължава да поскъпва. Това показват данни на Министерство на земеделието и на НСИ. В началото на юни 2022 г., по време на инфлацията, цената на хлебната пшеница беше 716 лв. за тон без ДДС. В началото на месец юни тази година цената на пшеницата е 390 лв. за тон. Това представлява поевтиняване с 45,5%.

Същевременно има и промяна в предпочитанията на потребителите - търсенето на традиционни видове хляб постепенно намалява за сметка на такива със семена, хляб с квас или ръжени. Причината за това е желанието на много хора да водят по-здравословен живот. Цените на по-специалните видове хляб са по-високи и хората с ограничен бюджет купуват традиционните бял хляб, “Добруджа” и типов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase