Снимка: БГНЕС

Силна буря с градушка и проливен дъжд имаше в някои райони на страната снощи.

Градушка и буря нанесоха материални щети на сгради и автомобили във Велико Търново и населените места. Кметът на общината Даниел Панов съобщи, че са подадени сигнали за пет паднали дървета, щети по покрива на СУ "Вела Благоева", две ударени от дървета коли, както и за запушени шахти. Директорът на училището Ангел Янчев каза, че днешният ден е обявен за неучебен за учениците в СУ "Вела Благоева". Паднали клони и дървета затрудняват движението, но няма затворени пътни отсечки.

Градушка падна в Габрово, а ледените късове бяха по-големи от лешник. От бурята имаше труднопроходими и наводнени улици. От МВР посочиха, че има постъпил само един сигнал за паднали клони по пътя близо до севлиевското село Ряховците. На място са изпратени екипи, които да разчистят.

В Ловеч и в Летница падна градушка. Ледените топчета бяха по-големи от лешник. Тя бе придружена с интензивен дъжд и силен вятър. В областния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. м дъжд. Скоростта на вятъра е била 15 метра в секунда, съобщи за БТА инж. Мартин Мачев, директор на Националния институт по метеорология и хидрология – филиал Плевен. В двете общини и в Угърчин има населени места с прекъснато електрозахранване, съобщават от електроразпределителното дружество.

Частично бедствено положение беше обявено в ловешкото село Радювене след бурята снощи. Там е паднала и едра градушка. Има частично отнесени покриви на къщи, както и асфалт по улиците, части от селото е без електроподаване, има паднали дървета.

Проливен дъжд се изсипа вчера в късния следобед на територията на община Сливен. Той бе придружен с градушка, която засегна райони на Сливен и населени места в общината, съобщиха от общинската администрация.

Градушка, придружена със силен дъжд и вятър, се изсипа над Шумен. Ледените късове падаха близо 20 минути. Най-големите от тях бяха с размерите на голям лешник и малък орех.

Силна буря, придружена с градушка и дъжд, се разрази и в Ямбол. Бяха получени 10 сигнала за паднали дървета в града. Няма пострадали, нанесени са щети на автомобили. От силния вятър е паднало дърво, което е препречило движението по Крайречния булевард. Изпратен е екип на пожарната за отстраняването му. Градушка в региона е паднала и в общините Стралджа и Тунджа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase