Снимка: БГНЕС, архив

Днес се отбелязва Световният ден на околната среда. По този повод редица събития ще има в страната, касаещи околната среда.

Темата тази година е „Нашата земя. Нашето бъдеще. Ние сме #GenerationRestoration“ с фокус върху борбата с опустиняването и деградацията на почвите, което засяга над 3 милиарда души, и засилването на устойчивостта на сушите.

Според прогнозите на ООН до 2050 г. над три четвърти от световното население ще бъде засегнато от суши. До 2030 г. сушата, увреждането на земята и опустиняването може да принудят 135 милиона души да мигрират.

Световният ден на околната среда се отбелязва от 1973 г. с решение на ООН. Център на международните събития тази година е Саудитска Арабия. Сред основните съвети за справяне с климатичните промени са разделно събиране на отпадъците, ограничаване на използването на пластмаса и да се избягва паленето на огън на открито.

По случай Световния ден на околната среда са организирани разнообразни инициативи в нашата страна. В София от 18 ч. в Кино „Кабана“ до Националния дворец на културата ще има концерт с участието на Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" и DARA.

Прожекция на документалния филм „Истинската цена“ и приятелска размяна на вещи ще се проведе в Център „Кристо и Жан-Клод“ в Габрово.

Екологични игри и състезания ще има в парк „Ямача“ в Хасково от 15 ч.

Пешеходен преход по маршрут „гр. Враца - Боров камък“ организира РИОСВ Враца.

Съвместна акция на екипите на РИОСВ - Пловдив и дирекция „Екология“ на община Пловдив ще има по почистване на отпадъци и разделното им събиране под мотото „Отпадъците са ресурс“.

Засаждане на семена от арония, люляк, полски бряст и черен бор с ученици от първи до трети клас ще има в регионалния исторически музей в Благоевград.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase