Снимка: БГНЕС, архив

Жители на гълъбовското село Обручище за пореден път организират протест с искане за ремонт на пътя Гълъбово-Обручище. Тази сутрин протестиращите затвориха възлово кръстовище до ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, което е част от международния път Русе- Свиленград.

Протестът е във връзка с обещания от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) основен ремонт на 15,7км от път III-5504 Мъдрец-Искрица-Медникарово – Обручище, който трябваше да започне през първото тримесечие на тази година, заяви инж. Тенчо Кайряков, председател на Инициативен комитет „Обручище завинаги“, който е организатор на протеста.

Протестиращите настояват за започване ремонта на републиканския път, който е в тежко състояние, изровени дупки из цялото платно, компрометирани мостови съоръжения. Всеки ден по този път се пътува към Рудник „Трояново" 3, към ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“ и други частни фирми. Над 1000 автомобила, около 30 автобуса и изобщо хиляди работници и граждани пътуват по посочения маршрут. Товарният трафик от посочените предприятия също е много голям, каза още Кайряков, цитиран от БТА.

На протеста присъства и инж. Йордан Вълчев - и.д. председател на Управителния съвет на АПИ. Той потвърди, че пътят се нуждае от основен ремонт. Последният такъв е извършен преди повече от 45 години.

Мога да гарантирам, че тук, като експерти, дойдохме да обясним на хората, че сме на финалния етап за подписване на всички документи. До края на седмицата предстои да получим разрешение за строеж, каза инж. Вълчев. Той посочи, че след това до две седмици строителят ще може да започне да работи. "Гарантираме, че до две седмици ремонтът ще започне", каза Вълчев.

Недоволните разпънаха палатки и се заканиха, че ще останат на пътя, докато не видят началото на ремонтните дейности. Ще бъдат пропускани автомобили със специален режим на движение и специално предназначение. "Протестът е безсрочен", каза Тенчо Кайряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase