Снимка: БГНЕС
fallback

Официално летният сезон по морето ще бъде открит на 1 юни, но много от крайбрежните заведения вече работят и тестват цените. И това лято най-поръчвани ще бъдат порция цаца, шопска салата, бира и пържени картофи, показва репортаж на Нова тв.

Пържената цаца бие рекордите, тази година ще се яде по-скъпа с между един и три лева порцията. На юг най-евтино е в Сарафово, Бургас и Крайморие.

"Най-търсеното при нас са цаца, картофи, шопска салата, рибена чорба и шкембе. И цените са доста добри, супите са скочили съвсем малко, нямаме друго повишение. Порция цаца е 4 лева", казва Ани Валекова - управител на крайбрежно заведение.

Летовникът Северин живее в Австрия и прави сравнение между цените на ястията, които обича. Споделя, че има строги предпочитания. "Супата варира между 5 и 10 евро, а стекът - между 40 и 60 евро, не можем да сравним България с Австрия. Със сигурност има значение тука къде отсядате, разликата може да е между 5 и 10 лева на ястие. Така че трябва доста добре да сте ориентирани къде са скъпите места и къде евтините", смята той.

В друго заведение порция цаца е 9 лева и същия грамаж, а пържената дребна рибка достига до 15 лева на някои места в Лозенец или Свети Влас. Шопската салата може да бъде намерена на цени от 8,50 до 16 лева.

След цацата най-продавана е наливната бира. Средно едно крайбрежно заведение за месец продава близо 14 хиляди литра, като цената на 500 мл от пивото варира по Черноморието между 3,20 и 7 лева. Без промяна остават цените на палачинките, въпреки поскъпването на яйцата, млякото и останалите консумативи.

"Ние няма да вдигнем цените, защото се притесняваме да не загубим клиентите си", споделя Нели Стоянова - търговец на палачинки. Търговецът Галин Янев уточнява, че за последната година цените са се повишили навсякъде с 15-20%. "За между 7 и 12 лева може човек да си вземе палачинка или гофрета. Не мисля, че ще има някакво допълнително завишаване независимо, че тока ще се вдига цената", посочи той.

Новият хит това лято край морето е балончестият чай (bubble tea), който е най-консумиран от децата. Цената му варира между 8 и 11 лева по Черноморието, като той е една от разхладителните напитки, които търговците готвят заради очакваното горещо лято.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

ДА

преди 3 месеца

СИ Я ЯДАТ

115

Анонимен

преди 3 месеца

На море в България отиват хората с най-ниски доходи - българи или чужденци. При ниски доходи, цените се вдигат много, за да компенсират малката консумация.

114

Анонимен

преди 3 месеца

За рибената чорба на морето искам да кажа, че не струва. Прави се от замразена скумрия или консерва, коркума за цвят и бульона що за магия е, шапка им свалям, че умеят да лъжат. В къщи жена ми прави от глава на сом, филе от сом, пъстърва или няколко вида подобни риби, с хубав зеленчук и много подправки, бистър бульон и прочие магии от треви и билки. С подобно ястие пиеш ледена мастика, изобщо е ядене за кеф, а не отбий номер.

fallback