Снимка БГНЕС, архив
fallback

Едночасов мирен граждански протест затвори от 14,30 ч. на 29 юни Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре. Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и колегите му от селата, пострадали от бедствието през септември 2022 г. - Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново, оглавиха протеста. Той беше провокиран от недостатъчното и забавено финансиране на инфраструктурни проекти в пострадалите села.

Жители на засегнатите населени места издигнаха плакати „Нормални улици и мостове. Толкова много ли искаме?", „Не искам да живея в страх!", „Искам да работя в Междуведомствената комисия. Един работен ден на 6 месеца!", „Искаме сигурност и нормални условия на живот!", „Довършете започнатото, за да не го плащаме два пъти!", „И Каравелово е България!", „Асфалт не се яде, но в кал не се живее!".

„Доклад показа, че за пълно възстановяване на щетите са необходими 75 милиона. Шест месеца Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет /МКВПМС/ не се е събирала. За година и половина нямаме отпуснати нито лев повече от 17 милиона лева, а те са едва 20% от необходимите средства. Искаме да се нормализира животът на всичките над 10 хиляди души, които живеят в засегнатите села, но не можем да работим без пари. Даваме 15-дневен срок на Междуведомствената комисия и ако до 12 юни тя не вземе решение, ще преминем към безсрочни протести!", е категоричен д-р Кабаиванов. Той изпрати на 27 май писмо до министър-председателя Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов – председател на МКВПМС, в което ги уведомява за подготвяния протест и настоява през настоящата година на общината да бъдат отпуснати 38 млн. лева, които да се използват за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в пострадалите села. В писмото си кметът на Карлово иска също да бъдат предвидени още 19 742 823 млн. лева в бюджета на МКВПМС за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

На протеста д-р Кабаиванов за пореден път изрази недоволството си от бюрокрацията в Междуведомствената комисия и заяви намерение да повдигне въпроса за инстутиционална реформа в структурата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Олимпий Панов

преди 1 месец

Укрите папкат ли?

21

Анонимен

преди 1 месец

Кавото е БеГе населението такава ни е държавата. Управниците дето сме избрали на са паднали от планетата МАРС!

20

Анонимен

преди 1 месец

Шепа селяни рекетират държавата.

fallback