Снимка: Pixabay

Между 20 и 30 румънски самолета се очаква да кацнат на Летище Балчик тази събота, с което да се отбележи символично влизането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода, съобщиха от ваканционно селище "Албена".

Събитието е под надслов Schengen check и се организира съвместно от ръководствата на българското летище и аеропорта в град Тузла, и е насочено към пилоти на малки самолети, добавят още от „Албена“.

Инициативата цели да демонстрира улеснената процедура по приемане на международни полети, както и да заздрави отношенията между представителите на авиационната общност от двете държави. Първите самолети се очаква да пристигнат около 11:00 ч., като програмата включва официална част и празненство за всички участници.

За желаещите да пренощуват на българското Черноморие е предвидена възможност срещу допълнително заплащане за трансфер и настаняване във ваканционно селище „Албена“. Комплексът е популярен сред пилотите със своя тематичен петзвезден хотел Amelia, посветен на Амелия Еърхарт - първата жена пилот, прекосила Атлантическия океан.

В деня на събитието всички услуги, предоставяни от Летище Балчик, ще бъдат безплатни за пилотите от България и Румъния. На 27 април домакин на реципрочна проява ще бъда Летище Тузла.  

От 31 март двете страни са приети в шенгенското пространство по въздух и вода.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase