Снимка БГНЕС
fallback

Пловдив расте на запад и юг. Изводът е на база на статистиката за издадени разрешения за строеж. Видимо за районите "Западен" и "Южен" те са най-много, което означава, че там има движение, ново строителство и разрастване. Това съобщава за Plovdiv24.bg секретарят на община Пловдив Ангелина Топчиева.

Според националната статистика от преди години, Пловдив е най-предпочитан град за вътрешна миграция. "Данните, които поддържаме в общината, са за население по настоящ и постоянен адрес. Изменението по тези две групи показва действително увеличение на населението на град Пловдив“, отбеляза Топчиева.

При сравнение на данните от 2019 и 2023 година се вижда увеличение на населението по постоянен адрес. Ако от края от 2019 година постоянно живеещите са били 382 282 души, то в края на 2023 година те са вече 385 736 лица, заявили постоянен адрес и живеещи в Пловдив, посочи Ангелина Топчиева.

"Видимо градът е пълен и пулсира ежедневно. Доказателство за това е трафикът и заетостта. Но въпреки това данните за населението по постоянен и настоящ адрес не показват драстично увеличение“, добави секретарят на общината. По брой на населението от края на 2023 година на първо място е Район "Южен“ с 84 856 жители. Район "Централен“, който досега винаги е държал първенство, минава на второ място с 81 924 жители.

Район "Източен“ е на трето място с 60 766 жители, на четвърто място е Район "Тракия“, петото място е за "Северен“ и на последно място е "Западен“ с 41 505 жители.

Броят на закупените жилища обаче все още не означава, че там има регистрирано семейство. Но ако гражданите не се регистрират, то няма как в общината да има данни  за миграцията в града.

В общината няма и статистика за това колко пловдивчани се връщат за постоянно от чужбина. Но такива случаи в последно време никак не са малко. Това може да се установи по новозаписаните в училищата българчета, чиито семейства са се завърнали от чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

До 54

преди 1 месец

Причината заради която малките места на Запад не са като малките места на Изток са данъците. Нашите данъци (за имоти, инфраструктура, комунални ... ) са много низки и в града се събират колко -толкова защото има население, а в малките места не можеш да събереш много и за това няма добра инфраструктура. На Запад, имащите къщи по селата плащат големи данъци, но си имат пари, та и за това са си избягали от шумните центрове. В Англия за 50 кв. апартамент плащаш такса по 60 паунд/месец итн.

69

Пловдивчанин

преди 1 месец

Аз и брат ми се преместих е от Пловдив в провинцията преди 18 години и познати които работят в общината ни питаха да не сме се върнали обратно. Били сме фигурира ли в едни избирателни списъци а това за да стане трябва да имам постоянен адрес. Оказа се че хора починали преди 10 и повече години все още гласуват и живеят. Имам приятели от Кърджали които вече 30 години са в чужбина но са в списъци като живеещи в Кърджали град. Държавата на неограничените възможности.

68

до 67 Още

преди 1 месец

Човек, още преди 20 години се говореше, че минава 500 000. Сега кой знае колко е стигнал. Със всеки изминал сезон виждаш повече и повече автомобили на светофарите сутрин, а уредниците на града вдигат огромни сгради на места без съответстваща инфраструктура. Пловдив го чакат много тежки години ако по тоя въпрос не се направи нищо. От години хората се чудят къде да избягат от тая шумотевица. То не са зари през вечер, сватби (със заря), въртене на гуми, чалга. Пловдив вече не е това, което беше.

fallback